HTML

Kerékpárral Pekingbe

2008 nyarán kerékpárral megyünk Shanghaiból Pekingbe, mintegy 2000 km-en keresztül, hogy szeptember elejére megérkezzünk a Paralimpiára. Egyikünk (István) mozgáskorlátozott.

Új hozzászólások

  • ApaCS: Szia Gábor! Belenéztem (olvasgattam) a blogodba. Kimerítő :) Jó sokat írtál és nagyon jók a képek is. Ha összejön a k... (2010.04.13. 10:10) Búcsúzunk!
  • hgabor47: Sziasztok, most láttam meg ezt a blogot. :)) Kafa.. Én 2009 nyarán mentem Londonba egyedül kerékpárral és utána egy cs... (2010.04.13. 09:22) Búcsúzunk!
  • Meiklokje: siketekről bővebben: www.hallogatom.blog.hu (2009.02.26. 10:43) Madárfészek jelent
  • ApaCS: De lehetne, de az még odébb van. Addig búcsúzunk. (2008.10.25. 20:39) Búcsúzunk!
  • maxab: Nem lehetne valahogy összekötni a londoni történetet ezzel a bloggal? És akkor nem kellene újat kezdeni :-) és mehetne... (2008.10.20. 11:10) Búcsúzunk!
  • maxab: megnéztem, tényleg tökjó! a végén (9:34) jól láttam, hogy egy magyar zászló is megjelenik? (2008.10.06. 09:32) Filmek
  • kurtoskalacs: Hazaertetek a kinaban csavargo kerekparosok. biciklisek-erkezese.csabaxinmagyaro.fotoalbum.hu/ (2008.09.25. 23:49) Kecskeméti TV
  • neminiteneri: Nádas Pál véleménye pedig ez a témáról: - Honnan a paralimpia elnevezés? Mintha valaha paraolimpiának hívták volna a ... (2008.09.25. 15:23) Paralimpia vs. Paraolimpia
  • neminiteneri: Szó szerinti idézet a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) weboldaláról: "Olympic style games for athletes with a d... (2008.09.25. 14:52) Paralimpia vs. Paraolimpia
  • neminiteneri: Kedves Mindenki, távol áll tőlem, hogy bárkit is kioktassak ez ügyben, de lenne néhány megjegyzésem a paralimpia-para... (2008.09.25. 14:44) Paralimpia vs. Paraolimpia
  • ApaCs: Kösz Kalács! Tényleg nagyon jók! Elküldött a Te, reptéren készített felvételeid? :) Azt is kösz! (2008.09.25. 08:49) Kecskeméti TV
  • kurtoskalacs: Csodas kepek a paralympiarol: www.boston.com/bigpicture/2008/09/2008_summer_paralympic_games.html (2008.09.25. 02:03) Kecskeméti TV
  • kurtoskalacs: Ki ker ilyen takaritast??? blog.markfischoff.com/video/screenclean.swf (2008.09.24. 09:56) Kecskeméti TV
  • Nukumi: Jaj, bocsi, de rossz az e-mail! De itt a jó:nuki-muki567@t-online.hu (2008.09.23. 17:24) Paralimpia vs. Paraolimpia
  • Nukumi: Szeretném említeni az ideji Paralimpiát! Szerintem igazán élvezetes volt nézni! IMÁDOM! (2008.09.23. 17:22) Paralimpia vs. Paraolimpia
  • Utolsó 20

KÖSZÖNJÜK!

· Bielik József, Nagykőrös
· Démász Elektromos SE, Szeged
· DÉMÁSZ Zrt, Szeged
· EDF Paris (Párizs)
· EDF ASIA
· Hekáné Dr. Szondi Ildikó Szeged Önkormányzati képviselő
· IDC Számítástechnika, Szeged
· Kalmár Ferenc Szeged Önkormányzati képviselő
· Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Kar
· Magellán Kerékpárbolt, Kecskemét
· Magyar Narancs, Budapest
· Maniac Kerékpárbolt Szeged
· Metall Üzletház, Szeged
· Nagykőrös Testvérvárosi Kapcsolataiért Alapítvány
· Napraforgó Futóklub, Szeged
· Neckermann Utazási Iroda, Szeged
· Rudy Project Magyarország, Budapest
· Sophie Yang, EDF Peking
· Navi-Gate Kft a Garmin termékek hivatalos Magyarországi forgalmazója, Budapest
· Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
· Travill-Log, Miskolc
· Ulrik Tamás, Kecskemét-London

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ennyien olvastok most:

web counter

Egy kézzel két keréken (Röviden újból)

2008.05.18. 09:22 :: ApaCS

Akik újonnan kattintanak az oldalra vagy lusták visszaolvasni, azoknak bemásolunk egy a héten megjelent újságcikket, ami röviden összefoglalja utunk lényegét és Pityu filozófiáját. Mert ilyen is van Neki:


Egy kézzel két keréken

Kerékpárral a XIII. Pekingi Paralimpiára

 Bozsó István atléta a DÉMÁSZ Zrt. munkatársa. 27 évvel ezelőtt egy betegség következtében elveszítette bal karját. Két egészséges társával a 2008-as Paralimpia megnyitójára Shanghai-ból Pekingbe kerékpároznak. Útjuk 2008. augusztus 8-tól szeptember 9-ig tart majd. 20 nap alatt 2100 km-t tesznek meg – ez a táv Párizs és Bécs távolsága oda-vissza –, demonstrálva, hogy nincs különbség egészséges és fogyatékkal élő emberek kiemelkedő teljesítményei között. A szegedi Közéleti Kávéház május 14-i előadását követően Bozsó Istvánt a korábbi kerékpárutakról és a pekingi út várható kihívásairól kérdeztem.

- Miért a Paralimpia?

’92-ben versenyzőként, hosszútávfutóként szerettem volna indulni Barcelonában a paralimpián. A nemzetközi szintidőt többször is teljesítettem Budapesten, azonban a versenyen mégsem sikerült részt vennem, mert a Magyar Paralimpiai Szövetség nem nevezett be, nem adott jogot a versenyzésre.

- Mégis kimentél…

Rengeteg felkészülés, befektetett energia, munka volt mögöttem, és persze a csalódás, hogy nem indulhattam a versenyen. Levezetésképp Szegeden kerékpárra ültem, és kimentem Barcelonába, már a repülőtéren fogadtam a Magyar Paraolimipai (azóta Paralimpia szerk.) csapatot, és szurkoltam nekik.

- Azt hiszem, ez mindent elmond a sportszerűségről és a sportszeretetről. Folyamatosan sportolsz: futsz, kerékpározol, teniszezel, és persze focizol. Hogy van minderre időd? Melyik az első?

Heti 5-6 futó edzésem van, a Szeged környéki töltéseken napi 15-20 km távot teljesítek.
A hétvégéim és az estéim között beosztom a többi sportot. Ehhez persze türelmes család is kell. Barnabás fiamba is sikerült beoltani a sport szeretetét, versenyszerűen sportol, amire nagyon büszke vagyok.

- Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Nagyon nehéz lenne választani. 10 000 méteren magyar bajnok vagyok, az osztrák-magyar-svájci-német viadalon 5000 méteren első lettem, Nizzában a francia nyílt bajnokságon negyedik lettem. Életem legjobb idejét azonban Németországban – egy nagy nemzetközi megmérettetésen futottam, bár utolsóként értem célba, mégis meghatározó élmény volt, hiszen nagyon erős mezőnyben a legjobbakkal álltam a rajthoz.

Általában 5000-10000 méteren indultam, a fizikai túlterhelés miatt azonban sorban jöttek a sportsérülések…

- Ekkor váltottál át a marathonokra?

Igen, a hosszabb távokon visszafogottabb tempóval is jó eredményeket tudtam elérni. Nagyjából 30 maratoni futóversenyt teljesítettem. Ezeket a versenyeket nem mozgássérült versenyzőknek szervezik. Sem a rajtnál, sem a célban nincs megkülönböztetés. Csapatban 6 órás, 24 órás váltófutásban is többször nyerünk. 2005-ben összeállt egy ötfős démászos futócsapat (Bozsó István, Hídvégi Gábor, Iványi Zoltán, Lehóczki Gábor, Nagy István). Gyorsan elindultunk a Bécs-Budapest Szupermarathonon, a középmezőnyben végeztünk. Úgy gondoltuk, érdemes tovább edzenünk, azóta két 6 órás futóversenyt is nyertünk Veszprémben.     

 - Barcelona után már nem készültél több olimpiára?

Nem, mert 36 évesen, sérülésekkel, családdal már másképpen gondolkodik az ember. Az aktív sport megmaradt, és a hobbi is, hogy kibiciklizek a Paralimpiákra.

A felkészülésekkel, versenyekkel jöttek a sportbarátságok, az olimpiákon nagyon jó törzsszurkolói gárda alakult, ezért négyévente már-már kötelességem kimenni, és a társaimat sem hagyhatom cserben. 2000-ben, Sydneybe már elkísért Makra Csaba barátom, aki civilben informatikát tanít Kecskeméten, a főiskolán. 2004-ben Athénig pedig már hárman tekertünk Czimbalmos Zsolttal kiegészült csapatunkkal, aki a szegedi Csillag börtön főfelügyelője.  

 - Peking, a XIII. Paralimpia az idei cél. Úgy hallottam sokan próbáltak lebeszélni az útról.

Nagyon keveset tudunk Kínáról. Csak a nagyvárosokat ismerjük a médiából, mi pedig Shanghai és Peking között kisebb falvakon, városokon fogunk keresztülkerékpározni. Nem tul jók az információink a közlekedési morálról, nincsenek kerékpáros vagy turista térképek, nincsenek kempingek, nem ismerik ezt az európai szokást. Öt védőoltást kell felvennünk a fertőzésveszélyek miatt. De mindez minket nem tart vissza. Akkor sem estünk kétségbe, amikor az EDF anyavállalat ázsiai képviselője megpróbált a vidéki Kínától megóvni bennünket.

 - A terv 2100 km, melyik a fontosabb: a felkészülés, a bátorság, a barátság vagy az eltökéltség?

Az általános erőnlét és a felkészülés nagyjából 40 százalék, a többi ott, helyben dől el. A holtpont már akár a negyedik napon eljöhet, ha ezt sikerül feldogozni és reggel felülni a kerékpárra, akkor rendben lesz az út… Sohasem riadtunk vissza a nehézségektől. A kipattogott küllők, esések, szállás-és anyagi problémák valahogy mindig megoldódtak.

 - Hogyan finanszírozzátok az utazásokat?

Folyamatos munka a támogatók felkutatása. A repülőút és a vízumok költsége, a biztosítás továbbá a shanghai és a pekingi szállásunk is megvan már. Azonban azt még nem tudjuk, hogy a Kínában tartózkodásunk egyéb költségeit (étkezés, útközbeni szállás) miből fedezzük, sajnos a családi erőforrások ezt már nem bírják. Több ígéretet is kaptunk, a cégcsoport is pozitívan nyilatkozott, weboldalunkon folyamatosan gyűlnek a támogatóink.   

 - Ha jól tudom, ebben az évben szegedi sportolónak is szurkolhattok.

Igen, Béres Dezső bocchia-versenyző képviseli városunkat a Paralimpián, aki szintén démászos munkavállaló.

 - Hogyan követhetjük az utazásod?

Sporttársak, munkatársak és barátok követik, segítik az útjainkat. Az utazások alatt blogunkon http://biciglizz.blog.hu, naponta frissülnek az adatok.

                                                                                                          Joó Anna

Szólj hozzá!

Címkék: peking sanghai szponzorok bozsó paralimpia edf demasz

A bejegyzés trackback címe:

https://biciglizz.blog.hu/api/trackback/id/tr58474968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása